A szőrszál fázisai

A szőrszálak időtartama és növekedése attól függően változik, hogy a test mely területein található.

A haj 2-4 évig élhet, és naponta körülbelül 0,4 mm-t nő
A szőr 20-tól 150 napig: a karok szőrzete 20-tól 40-ig, míg a comboké 20-tól 50 napig él és körülbelül 0,25 mm-t nő naponta
Ez a különbség a hosszuktól függ.

A szőrtüsző aktivitása nem folyamatos, így elmondhatjuk, hogy ciklikus aktivitással rendelkezik, amely 3 fázisra osztható:

Anagén vagy növekedési fázis
Katagén vagy átmeneti fázis
Telogén vagy nyugalmi fázis

Anagén fázis: a szőrtüsző tövében kezd kialakulni a gumó, amely fokozatosan megnagyobbodik és befedi a bőrpapillát. A tüsző sejtjei, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrpapillával (csak egy vékony membrán választja el őket), nagyon intenzív tevékenységet folytatnak, mivel 12-24 óránként teljes sejtduplikációt (mitózist) hajtanak végre. .
Amikor az Anagén fázis véget ér, a tüszőgallér szintjén láthatjuk az új szőr hegyét.  Ezzel egy időben a melanociták elkezdenek melanint termelni, azt a pigmentet, amely a szőr színét adja.

Katagén fázis: a sejtosztódás leáll, a hagymát körülvevő membrán megvastagszik, a melanociták nyúlványai összehúzódnak, ami azt jelenti, hogy a szőrszál utolsó szakasza pigmenthiányos. A tüsző alja kiürül, a papilla pedig fedetlen marad, mert a gumó sejtjei felfelé nyomulnak. Ennek során a gumó elsorvad.

Telogén fázis: a szőrszál nyugalmi fázisa. A papilla csökken, és a „régi” szőr kilökődik az újonnan növő szőrszál által,

A telogén fázisban és a korai anagén fázisban a szőr a dermisben található.

Az Anagen és a Catagen későbbi szakaszaiban pedig mélyebben. (a hypodermisz szintjén).

A szőrszálak nem ugyanabban az időben vannak ugyanabban a fázisban!

Vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják a szőr növekedését. Íme néhány:

Hormonok:
a) androgén hormonok (férfi hormonok), amelyeket a herék termelnek a férfiaknál,  kisebb mértékben a mellékvese mindkét nemnél, illetve a petefészek a nőknél;
b) ösztrogénhormonok (női hormonok), amelyeket nőknél főként a petefészek, mindkét nemnél kisebb mértékben a mellékvesék, férfiaknál pedig a herék termelnek.
Szezon: tavasszal és ősszel a növekedés erőteljesebb.
Sugárzás: a napsugarak, különösen az ultraibolya sugarak serkentik a termelést.
Hőmérséklet: melegben a szőr jobban nő.
Vitaminok: A, E, C, B5, B6 vitaminok befolyásolják a szőr növekedését.
Keringés: Minél jobb a keringés, annál aktívabb lesz a növekedés.
Életkor: az évek múlásával a növekedés lelassul.

A BeautyShape tanácsa:

Ha lézeres kezelést javasolsz a vendégednek, ne feledd, hogy az eredményes, tartós szőrtelenítési protokoll sikerének legjobb fázisa az Anagén, legkedvezőbb évszak pedig az elkezdéséhez az őszi és a téli hónapok . A fent említett okok figyelembevételével tanácsos 4 hetente végezni az alkalmakat! Ha a protokoll elindul, akkor a gyantázást le kell állítani. Csakis a borotválás alkalmazható!

 

3hullámhosszú diódalézer – BeautyShape TripleWave

 

BeautyShape Sophistiqué Dióda Lézer